RAGAMUF-TARINA  

 

Suomalais- ja syyrialaisnaiset luovat RAGAMUF-tuoliryijyjä käsi kädessä

 

 

Mitä

Joustava RAGAMUF-tuoliryijy muotoutuu erilaisten tuolien päälle sekä antaa uuden ilmeen rumalle tai kuluneelle tuolille ja nojatuolille. Jokainen RAGAMUF-tuoliryijy on uniikki, sillä sen tekijä saa itse suunnitella oman mallinsa ja valita siihen värit sekä kuviot. Siten työ muodostuu merkitykselliseksi myös tekijälleen ja RAGAMUF-tuoliryijyt ovat yllätyksellisen upeita.

 

Missä, miten

RAGAMUF työllistää Turkissa lähellä Syyrian rajaa asuvia syyrialaispakolaisnaisia. Se solmitaan käsin tekstiiliteollisuuden ylijäämämateriaalista tuotetusta neuloskuteesta. Materiaalit hankitaan Turkista, joten kuljetuksesta ei synny pitkiä matkoja. Paikallinen humanitaarinen avustusjärjestö on yhteistyökumppani Sanliurfassa, Turkissa, joka auttaa löytämään taloudellisesti heikoimmassa asemassa olevat naiset, jotka RAGAMUF palkkaa turkkilaisen tytäryhtiönsä kautta varmistaen reilun ja lainmukaisen palkan.

 

Kuka, miksi, milloin

RAGAMUFin perustaja ja omistaja on oululainen toimitusjohtaja KTM Martta Leskelä, jonka liiketoiminnan keskiössä on ajatus työn humaanista merkityksestä. Leskelä asui perheineen Turkissa vuosina 2015 - 2016 ja teki tuolloin taustatyötä sopivien yhteistyökumppaneiden löytämiseksi yritykselleen. Syyrian kriisin vuoksi hänestä oli luontevaa ryhtyä työllistämään Turkissa asuvia pakolaisnaisia. Humanitaariseen työhön Leskelä oli perehtynyt jo aikaisemmassa työssään Kirkon Ulkomaanavussa.

 

RAGAMUFin perustaminen on osoitus Martta Leskelän pitkäaikaisesta intohimosta toimia ihmisten hyväksi - siinä yhdistyvät hänen auttamishalunsa sekä keskeinen ammattiosaamisensa.

 

Samaan aikaan helsinkiläinen muotoilija Tuula Pöyhönen sai idean tuoliryijystä asuessaan taiteilijaresidenssissä Skotlannissa kesällä 2015. Kangaskaupassa käydessään hänellä oli mielessään kuva pojistaan pelaamassa iPadia residenssiasunnon kauhtuneella sohvalla. Hän halusi pukea sohvan uudelleen. Löytäessään pakan joustavaa verkkokangasta hän keksi yhdistää aikaisemman kokemuksensa matonkuteista ja urheiluvaatemateriaaleista, ja loi niistä tuoliryijyn. Ensimmäisen tuoliryijyproton hän teetti Marokossa alkuvuodesta 2016.

 

Toisaalla Martta Leskelä oli saanut yrityksensä taustatyöt valmiiksi ja ryhtyi etsimään konseptilleen sopivaa tuotesuunnittelijaa. Leskelän ja Pöyhösen tiet kohtasivat maaliskuussa 2016. Martta piti Tuulan nerokkaasta tuoliryijyideasta, sillä se oli sekä innovaatio että samalla myös täydellinen tuote hankkeelle: tuoliryijy on käsityötä, joka vaatii paljon työtunteja ja työntekijöitä. Leskelä ja Pöyhönen yhdistivät ideansa, taitonsa ja intohimonsa, minkä seurauksena syntyi RAGAMUF.

 

Nyt

RAGAMUF-tuoliryijyt lanseerattiin Indiegogo-joukkorahoituskampanjana 17.1.2017. Kampanjan tavoitteena oli saavuttaa kansainvälistä näkyvyyttä sekä mahdollisimman paljon ennakkotilauksia, jotta mahdollisimman monia pakolaisnaisia voidaan työllistää. Kampanjarahoituksella avataan verkkokauppa vuoden 2017 aikana. RAGAMUF-tuoliryijyjä myydään verkossa, jotta sen hinta voidaan pitää edullisena ja useammat voivat ostaa sen.

 

Lisätiedot ja -kuvat:

Martta Leskelä 

RAGAMUF, CEO

hello@RAGAMUF.com

www.ragamuf.com

+ 358 40 7089148